Csillagtúra 2006 egyedül

- az RP Outdoor fedélzetéről      RP Outdoor 
20 éve kezdtem vitorlázni, de csak 2003-ban lett saját hajóm, melyet eleve úgy választottam, hogy szólóvitorlázásra a legalkalmasabb legyen. Kedvenc versenyeim a legnagyobb megmérettetések, melyek többnyire az éjszakába nyúlnak. Így szinte természetes, hogy a Csillagtúra is ezek közé tartozik. Ezen a versenyen azonban nem csak a kitartás, de a jó stratégia és taktika is fontos, valamint az, hogy legyen elég cérna ezt véghez is vinni, akárhogy változik a szél a verseny folyamán.

2005-ben ketten, tavaly szólóban indultam ezen a versenyen.
A széljelentéseket alaposan kiértékelve révfülöpi rajt mellett döntöttem. Kedvező szélben genakkereztem a tihanyi szoros felé és a velem együtt rajtolókat hamarosan alig láttam mögöttem. A keleti medencében jó szél fújt, így feladva eredeti tervemet nem vitorláztam egyből Almádiba, hanem elkezdtem kóricálni Alsóörs, Siófok és Füred között. Végül késő délután Almádiból indultam immár alig fújdogáló szellővel a duplázó felé.

RP Outdoor 
A kút előtt utolértem az Orpheust és velük küzdöttem - immár a sötét éjszakában - a duplázóig, melyet - 9 óra helyett - 1/4 2-kor érintettem. Néztem az időt, hogy Révfülöp, vagy Badacsony lesz-e az irány. Ha reménytelen elérnem visszafelé a duplázót, megyek Badacsonyba. Kockáztattam, pont a rendelkezésemre álló idő felénél fordultam Révfülöpnél. Ha kicsit is gyengül a szél, ráfázom, de szerencsémre inkább élénkült és a kreuz-ballonnal 10 csomó fölötti sebességgel kissé raumos félszélben rohantam Almádi felé.

      RP Outdoor 
Az almádi forduló után reggeliztem, majd Alsóörsnél bejelentkeztem és elindultam Siófok felé. A gyengülő szél azonban fordulásra kényszerített. Nem mertem kockáztatni egy esetleges lavórba ülést a vízközépen és gyenge széllel a füredi befutóhoz vitorláztam. Az Orpheus kormányánál Munka Laci hasonlóan gondolkodott, mert Alsóörs felé félúton Ők is visszafordultak. 9:05-kor futottam be, és az összegyűjtött 251 pontommal vártam az eredményhirdetésre.

Legnagyobb meglepetésemre szólítottak az abszolút első helyen a vándorkupáért. Az örömömnél csak a fáradtságom volt nagyobb, hisz szólóban teljesítettem a versenyt. A tavalyi "Leghosszabb legrövidebben" különdíj mellé most kitehetem a nagy kupát is egy évig.

2007-ben újra ott leszek.
Varga Árpád - RP Outdoor