Kedves Vitorlázó Barátaink,

Kedves Európások!

A VILATI SE-t, a Csillagtúrák Szervezőit, ismét nagy veszteség érte, Edelényi Laci Edla 2019 márciusi elhunytát szinte napra pontosan egy évvel követve, 2020. március 15.-én meghalt Kovács Gábor.

Őt, a Csillagtúrák versenyzői, az Európások baráti csapata, de mondhatjuk, hogy a balatoni nagyhajós vitorlázók széles köre, a Magyar Vitorlás Szövetség vezetői, munkatársai csak BAJUSZ-ként ismerték, és így is emlékszik majd rá mindenki, aki valaha kapcsolatba került a Vilati Csillagtúrával.

Bajusz több mint 50 éve volt a Vilati SE, a Kerecsen meghatározó egyénisége. Az Egyesület megalakulásától kezdve nagyon aktívan, harcosan dolgozott, küzdött, hogy létrejöjjön, növekedjen az egyesület. Amikor megvásároltuk a Kerecsent, már első napoktól kezdve kivette részét a hajó karbantartásából, javításából, és természetesen a versenyzésből is. Első időben, mikor valamiben elakadtunk, a hajó valamilyen problémáját nem tudtuk megoldani, nagyon sokszor Bajusz jó kapcsolat teremtési képessége eredményeként kaptuk meg az Európás csapattól azt a segítséget, ami tovább lendített bennünket a nehézségeken. Nagy része volt abban, hogy a Vilati SE az első „újkori” Csillagtúra után átvette, és 40 éven keresztül szervezte, rendezte a Csillagtúrákat. Bajusz évtizedeken keresztül volt az SE Vitorlás szakosztályának vezetője. Ebben a minőségében tartotta a kapcsolatot a Szövetséggel. Nagyon komolyan vette a versenyrendezést, ezért fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a Szövetség képzésein, és azokat eredményesen el is végezte.

Bajusz mindig és mindenhol nagyon aktív volt, így nem meglepő, hogy az Európa flotta megválasztotta Osztálykapitánynak, és ezen a poszton, két cikluson keresztül tevékenykedett.

A vitorlázáson belüli sokféle ténykedése közül a legmaradandóbb a Csillagtúra. Ennek szervezésében az első percektől kezdődően kivette részét. Minden évben rendszeresen tárgyalt a különböző hatóságokkal, intézte az engedélyek beszerzését, szervezte a motorosokat, a kikötői ügyeletesek, és rendezők olykor 50-60 fős csapatát.

Oroszlán része volt abban, hogy a Csillagtúra a mai napig él, és a Balaton egyik patinás teljesítménytúra versenyévé vált.

Az utóbbi egy-két évben már többször mondta, hogy így 80 év körül már kicsit lelassítana, kevesebbet jönne hajózni. Nos, ekkor lett nyilvánvaló számunkra, hogy BAJUSZ mennyire ismert a Balatonon, találkozván egy-egy hajóval, sokszor átszólt a kormányos, vagy valamelyik mantshaft, hol van, hogy van „A BAJUSZ” és ez nem csak az Európások között, hanem egészen más hajó osztályok tagjainál is sűrűn előfordult.

Köszönjük Nektek Barátaink, hogy így tiszteltétek BAJUSZT.

Köszönjük Neked Bajusz, amit a CSILLAGTÚRA-ért tettél,

Nyugodj Békés Kikötőben.

VILATI SE tagjai, a KERECSEN legénysége